Felhasználói útmutató:

Ajánlott felület:

gipszkartonra, nyers betonra,polisztirolra (xps,eps),fára (Osb,ck lsp),festett fal és betonfelületre megfelelő tapadó híd alkalmazásával.
Bel téren hagyományos, kültérre fagyálló flexibilis csemperagasztó használata ajánlott (gyártó ajánlása: Adesilex P9 lecsúszásmentes flexibilis csemperagasztó).

Az alapfelület előkészítése:

A panelek felhelyezése ideálisan sima felületre történik. Első lépésként az esetlegesen málladozó részeket el kell távolítani,a szemcsés egyenetlenségeket,nagyobb,mélyebb repedéseket simítással helyre kell állítani. A burkolandó felületet portalanítsuk,majd alapozzuk át általános alapozóval (pl: Superflex-1).

A lapok előkészítése:

A dobozban található lapokat véletlenszerűen rendezzük egymás mellé,így határozhatjuk meg a színek és formák arányos keveredését. Javasoljuk, hogy egyszerre több doboz tartalmát használjuk, biztosítva ezzel, az árnyalatok közti megfelelő színátmenetet. Az egyes lapok színárnyalatai különbözhetnek a kézi gyártásból adódóan. A lapok felületi bekarcolás után darabolhatók.

Felhelyezés menete:

A csemperagasztót az előírásoknak megfelelően bekeverjük,majd egy fogazott spatulával ( felülettől függően ,sima felület esetén pl. 6 mm-es fogazott glettvas ajánlott) felhordjuk a felületre egyenletes vastagságban. Ezután fogjuk a burkolólapokat és az előre kirakott forma alapján egyenként felhelyezzük a felületre. Ügyeljünk arra, hogy teljes hátoldalukkal felfeküdjenek,beágyazódjanak a ragasztóba. Teljes biztonsággal csak ekkor tud létrejönni az anyagok közötti kémiai kötés, ami biztosítja termékünknél a felületi kikeményedést. A lapok hő hatására hajlékonnyá vállnak, így hajszárító vagy hő légfúvó segítségével könnyedén élre vagy ívre hajlíthatók.
Fontos! : A szobahőmérsékleten, -akár pár órán áttárolt- lapoknak könnyebb a megmunkálásuk. Mindig csak ½ négyzetméteres szakaszokban haladjunk elkerülve a csemperagasztó gyors beszáradását. Amennyiben az előre felhordott ragasztó beszárad, azt vissza kell szedni és ügyelni arra hogy a friss ragasztóval ne keveredjen össze. A lapok felhelyezését FELÜLRŐL-LEFELE haladva végezze,ezzel elkerülve a már kész munkafelület szennyeződését. Amennyiben a lapok felülete szennyeződne,úgy azt egy nedves szivaccsal haladéktalanul tisztítsuk le.

Fugázás:

A lapok felhelyezése közben tapasztalni fogjuk, hogy az élek mentén kitüremkedik a felesleges csemperagasztó. Az így kapott fugaanyagot rögtön dolgozzuk el, külön fugázó anyagot ezért nem kell használni. Ügyeljünk arra,hogy a fugák hézagmentesek legyenek. Azaz ne maradjanak mm-es rések a csemperagasztó és a lapok élei között !
( Vízzáró legyen a fuga ! ) Világos színű lapokhoz szürke,sötét színű lapokhoz fehér csemperagasztót ajánlunk.
Befejezésként egy tömött szálsűrűségű vizes ecsettel áthúzzuk a fugát úgy, hogy a lapok felületét ne szennyezze. Célszerű egy tiszta vizes szivacsot a közelben tartanunk, ha ez mégis megtörténne.

Figyelmeztetés:

Felrakáskor az anyagok, és a környezet hőmérséklete + 10 C alatt ne legyen.
A kül téren felhelyezett lapokat a munka végeztével le kell kezelni impregnáló anyaggal (pl:Aqua-stop,kőbalzsam,betonlakk). Felragasztás előtt a lapokat víz nem érheti,kültéren végzett felragasztásnál teljes száradásig csapó víztől óvni kell a felületet.
Beltéri illetve kültéri függőleges felületek burkolására ajánlott. Járófelületek burkolására nem használható!

A munkavégzés során tartsuk be a munkavédelmi szabályokat!

Garancia: A gyártó, a szakszerűtlen kivitelezés kivételével, a termékre 5 év garanciát vállal.